25 Ekim 2010 Pazartesi

İnternet Geleceği Web 2.0


 Son yıllarda googlede en fazla aranan kelimelerden biride web 2.0 terimi. İnternetin geleceği olarak gösterilen bu sistem ne yazık ki tam anlaşılabilmiş değil. Web 2.0 sadece pastel renklerde tasarım yapmak sananlar bile mevcut. Aslında çok geniş bir çerçevesi olan birşeyi bu kadar daraltmayı nasıl başarıyolarlar bilmiyorum. Peki web 2.0 nedir ?



İnternetin keşviyle birlikte ilk hazırlanan web siteleri genellikle html yapısında be duragan pasif içerikleri mevcuttu. Zamanla bu insanları tatmin etmemeye ve html sayfalara formlar eklemeye başladılar. Bir zaman sonra sadece firmalar web sitesi sahibi olmaktan çıkıp içerik bakımından zengin olan portal dediğimiz oluşumlar ortaya çıktı. İçerik sağlayıcı dediğimiz bu sitelere en büyük örnek Yahoo. Yıllarca insanların haber ihtiyaçlarını karşılayan bu portallar ajanslardan aldıkları haberleri derleyip internette yayınlayarak internet gazetesi haline geldiler. Hatta AOL kısa isimli American Online Amerikanın en büyük medya şirketlerinden biri haline geldi.

İnternette benim çok büyük bir adım olarak nitelendirdiğim Linux ile yaplaşıma dayalı geliştirme anlayışı yayıldı. İnsanlar bilgilerini birbirlerine aktararak ortak projelerinin geliştirmesinde çalıştılar ve %100 oranında başarı sağladılar. İşte bu dönem bence Web 2.0 doğduğu anlardan biridir. Çünkü bu zamanlarda Linux kullanıcıları bilgilerini diger ekip arkadaşlarıyla paylaşabilmek için Bilgi paylaşım alanları hazırlamaya başladılar. Email listeleri ardından E-maile dayalı cevaplama üniteleri (Eski tarz linux sitelerinin alt yapısında görebilirsiniz). Soru cevap şeklinde gelişen bu yapılanmalar en sonunda Forum yapısına büründü.

Şu andada büyük bir ziyaretçi kitlesine sahip olan forumlar bence Web 2.0 ilk kararlı gelişim dönemi. Kullanılar forumlar sayesinde sorularına cevap bulurken, bilgilerini paylaşırken aynı zamanda internette sosyalleşmeye başladılar. Bu sosyalleşmeden kastımız Chat yada Sohbet değil. Ekipler gruplar kurarak kendi gelişim projelerini hazırlamaya başladılar.

Forumların zaman içindeki gelişimi, ziyaretçi potansiyeli ve eklenen içerikle birçok siteyi geride bıraktılar. Yahoo gibi içerik saglayıcıları içeriklerinis adece ajanslardan alıp kendi çalışanları aracılıgıyla eklerken Forumlar bir topluluk hareketi olarak ortaya çıktılar. Bu ortak hareket etme bilinci Web 2.0 temel felsefesi işte.

Şu anda Web 2.0 tarzının en büyük temsilcileri olarak gözüken youtube, wikipedia, digg, wordpress gibi sitelerin temel felsefeside insanların birbirleriyle paylaşıma dayalı sosyal bir yapı kurmalarıdır. İşte Web 2.0 anlamı bence budur.

Gelelim pastel renkli tasarımlara falan buda sunulan milyonlarca içeriğe sade ama her insana hitap eden bir yöntemle verme çabasının sonucu olarak görmekteyim. Yapılan bu web tasarımlarda kullanışlılık ön plana çıkması için büyük puntolu yazılar başlıklar, parlak ayırt edici pastel renkler hep daha iyi bir sosyal ortamın geliştirilmesine yönelik diye düşünüyorum


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder